Тема: Як я сушу м'ясо  (Прочитано 11072 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.


Offline Avanar

  • Старожил
  • ****
  • Повідомлень: 367
  • Карма: +21/-0
  • Стать: Чоловіча
    • Перегляд профілю
« : 20.08.2010, 00:47:27 »
Як я сушу м'ясо.
Для того, щоб не таскати з собою зайвий груз в походах, і знати, що насправді їсиш м'ясо, а не невідомо що з консервної банки, нарив в неті такий спосіб:
1. Купив 600 гр телятини.
2. Порізав ножем на дрібні кусочки (1,5 - 2 см.).
3. Виложив його на тефлонову сковорідку. Кришкою не накривати, вогонь трохи менше середнього, м'ясо помішувати тільки дерев'яною мішалкою.

4. М'ясо відразу випустить багато води, яка буде випаровуватись

5. Помішуючи м'ясо довести його до бурого коліру (приблизно 30 хв.).

після цього вага м'яса буде приблизно 250 гр.

6. Перекрутити м'ясо на м'ясорубці

сполоснути сковорідку, витерти її, насипати на неї перекручене м'ясо, посолити, поперчити.

7. На маленькому вогні продовжити підсушувати м'ясо, помішуючи його раз в 5 хв. Час підсушки 30-40 хв. до темного коліру

8. Коли м'ясо стане сухим і твердим, висипати його тонким шаром на чистий стіл і дати йому вистигнути. В мене вийшло 145 гр.

9. Засипати в 500 гр. бутилку від Біоли - там широке горлишко, легко насипати.

Вся процедура займає приблизно 1,5 години, на 1,3 кг пішло трохи більше 2 год. М'ясо приготоване таким способом влітку при жарі витримувало в нас до 10 днів, більше не пробували, а потім ще потихеньку розходувалось з холодильника на протязі 3 тижнів.
М'ясо кидаємо у всі супи, каші, крім вівсяної, і макарони з розрахунку
1 ст. л. = 12 г. сухого м'яса = 50 г. свіжого м'яса.
Тільки в каші його треба кидати коли там ще є трохи води, щоб воно трохи рохбухло.
   Ще є метод виварювати м'ясо в смальці 6 год., в нього смак буде кращий - більше схоже на тушонку, але я не пробував - дуже довго.

Offline Fm

  • Постійний користувач
  • ***
  • Повідомлень: 200
  • Карма: +0/-0
    • Перегляд профілю
« Reply #1 : 20.08.2010, 01:09:00 »
Я завжди роблю свинину в смальці, дуже смачно, витримало травневий крим 13 днів. 6 годин забагато, в мене получається до чистого жиру біля 4-5 год

Offline GreenFox

  • Постійний користувач
  • ***
  • Повідомлень: 126
  • Карма: +0/-0
  • Стать: Чоловіча
    • Перегляд профілю
« Reply #2 : 20.08.2010, 12:55:48 »
Ну так здай рецепт. я думаю багатьом би тут пригодилося...

Offline Fm

  • Постійний користувач
  • ***
  • Повідомлень: 200
  • Карма: +0/-0
    • Перегляд профілю
« Reply #3 : 20.08.2010, 13:01:32 »
Береш сало, нарізаєш його кубиками 1 см, кидаєш в алюмінєву кастрюльку, топиш жир. після того витягуєш шкварки або не витягуєш (шо кому подобається) і засипаєш нарізане такими ж кубиками мясо. На маленькому вогні зо 5 годин. Солиш, готово.

Offline Сім самураїв

  • Кшатрій
  • Ветеран
  • ***
  • Повідомлень: 1097
  • Карма: +76/-2
  • міністр пропаганди
    • Перегляд профілю
« Reply #4 : 20.08.2010, 13:36:29 »
[пост про те, як з півкиля м"яса зробити сто грам і сильно з того тішитись:)]

Offline Erazel I-st

  • Головний модератор
  • Ветеран
  • *
  • Повідомлень: 6615
  • Карма: +63/-18
  • Стать: Чоловіча
    • Перегляд профілю
    • Erazelium
« Reply #5 : 20.08.2010, 13:53:14 »
[пост про те, як з півкиля м"яса зробити сто грам і сильно з того тішитись:)]
Поправка - пост про те, як з півкиля м"яса зробити сто грам не втративши при тому його енергетичну цінність. Ти ж його їси не для задоволення, а для поповнення запасів енергії.
Ви звали? Я прийшов. Помріть же флудерасти.

Offline Avanar

  • Старожил
  • ****
  • Повідомлень: 367
  • Карма: +21/-0
  • Стать: Чоловіча
    • Перегляд профілю
« Reply #6 : 20.08.2010, 14:21:40 »
Erazel правий, основна мета - не стільки зменшення ваги, скільки збереження м'яса на строк більше як 3 дні. Якшо на 1-2 дні, то можна і ковбасою обійтись і не паритись.
[пост про те, як з півкиля м"яса зробити сто грам і сильно з того тішитись:)]
А від того що зекономиш 300-400 гр., ніби толку і мало, а тепер порахуй скільки вийде на 6 чоловік і на 5 днів? Яж не пропоную це на одноденки робити.

Offline Сім самураїв

  • Кшатрій
  • Ветеран
  • ***
  • Повідомлень: 1097
  • Карма: +76/-2
  • міністр пропаганди
    • Перегляд профілю
« Reply #7 : 20.08.2010, 15:04:49 »
:) то я типу жартував. я знаю про пемікан і його застосування.
правда шоб з"їсти то сухе м2ясо без запивання водою - неймовірно) а везти ше літру води - то яка тут економія в вазі?
 сушене м"ясо виправдане в тривалих походах (більше 15 днів) по місцевості без магазинів)
індіанці сушили пеммікан в першу чергу не через вагу, а через те, що він довго зберігається і в них там м"ясо було основним пунктом в меню.

Offline Avanar

  • Старожил
  • ****
  • Повідомлень: 367
  • Карма: +21/-0
  • Стать: Чоловіча
    • Перегляд профілю
« Reply #8 : 20.08.2010, 15:29:57 »
правда шоб з"їсти то сухе м2ясо без запивання водою - неймовірно
З нами в Карпати один ходить, так він його сухим, як сємечки товче, як він його тільки не називає: таракани, чаппі, ...  :P

Offline teodor4ik

  • Кшатрій
  • Ветеран
  • ***
  • Повідомлень: 4812
  • Карма: +173/-13
  • Стать: Чоловіча
  • крокодил, carrera-banshee, спеш-enduro, аркус
    • Перегляд профілю
« Reply #9 : 20.08.2010, 15:46:13 »
а я все мислю про те як би то зробити вакуумний насос... тоді воду можна закипятити при температурі в 45-50 і висушити його посуті моментально і без втрати обєму... тоді при варці воно швиденько вбере всю воду назад..

з лічного опиту - сушена при тиску 10^-12 атм таранька розсипається в порох, шо не є добре, а вот порох з грибів рулить як приправа.

Offline bhagavan

  • Брахман
  • Ветеран
  • *
  • Повідомлень: 1333
  • Карма: +24/-1
  • Стать: Чоловіча
    • Перегляд профілю
    • Шприха
« Reply #10 : 29.08.2010, 21:09:29 »
"10^-12 атм" - це шо за смішна цифра?

Offline Erazel I-st

  • Головний модератор
  • Ветеран
  • *
  • Повідомлень: 6615
  • Карма: +63/-18
  • Стать: Чоловіча
    • Перегляд профілю
    • Erazelium
« Reply #11 : 29.08.2010, 21:41:43 »
Ромка, не придурюйся, ти добре зрозумів що то 10 в -12 степені  :)
Ви звали? Я прийшов. Помріть же флудерасти.

Offline Максим

  • Постійний користувач
  • ***
  • Повідомлень: 232
  • Карма: +2/-1
  • Стать: Чоловіча
  • Da bomb Ejector+888 RC+Mavic ex729)
    • Перегляд профілю
« Reply #12 : 29.10.2010, 22:11:16 »
кльовий спосіб треба спробувати
Поїхали!!!!