Як я сушу м'ясо.
Для того, щоб не таскати з собою зайвий груз в походах, і знати, що насправді їсиш м'ясо, а не невідомо що з консервної банки, нарив в неті такий спосіб:
1. Купив 600 гр телятини.
2. Порізав ножем на дрібні кусочки (1,5 - 2 см.).
3. Виложив його на тефлонову сковорідку. Кришкою не накривати, вогонь трохи менше середнього, м'ясо помішувати тільки дерев'яною мішалкою.
4. М'ясо відразу випустить багато води, яка буде випаровуватись
5. Помішуючи м'ясо довести його до бурого коліру (приблизно 30 хв.).
після цього вага м'яса буде приблизно 250 гр.
6. Перекрутити м'ясо на м'ясорубці
сполоснути сковорідку, витерти її, насипати на неї перекручене м'ясо, посолити, поперчити.
7. На маленькому вогні продовжити підсушувати м'ясо, помішуючи його раз в 5 хв. Час підсушки 30-40 хв. до темного коліру
8. Коли м'ясо стане сухим і твердим, висипати його тонким шаром на чистий стіл і дати йому вистигнути. В мене вийшло 145 гр.
9. Засипати в 500 гр. бутилку від Біоли - там широке горлишко, легко насипати.
Вся процедура займає приблизно 1,5 години, на 1,3 кг пішло трохи більше 2 год. М'ясо приготоване таким способом влітку при жарі витримувало в нас до 10 днів, більше не пробували, а потім ще потихеньку розходувалось з холодильника на протязі 3 тижнів.
М'ясо кидаємо у всі супи, каші, крім вівсяної, і макарони з розрахунку
1 ст. л. = 12 г. сухого м'яса = 50 г. свіжого м'яса.
Тільки в каші його треба кидати коли там ще є трохи води, щоб воно трохи рохбухло.
Ще є метод виварювати м'ясо в смальці 6 год., в нього смак буде кращий - більше схоже на тушонку, але я не пробував - дуже довго.