shpryha

Загальний => Здоров'я => Тема розпочата: Avanar від 20.08.2010, 00:47:27

Назва: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Avanar від 20.08.2010, 00:47:27
Як я сушу м'ясо.
Для того, щоб не таскати з собою зайвий груз в походах, і знати, що насправді їсиш м'ясо, а не невідомо що з консервної банки, нарив в неті такий спосіб:
1. Купив 600 гр телятини.
2. Порізав ножем на дрібні кусочки (1,5 - 2 см.).
3. Виложив його на тефлонову сковорідку. Кришкою не накривати, вогонь трохи менше середнього, м'ясо помішувати тільки дерев'яною мішалкою.
(http://a.imageshack.us/img338/4110/61350664.jpg)
4. М'ясо відразу випустить багато води, яка буде випаровуватись
(http://a.imageshack.us/img828/3668/40164344.jpg)
5. Помішуючи м'ясо довести його до бурого коліру (приблизно 30 хв.).
(http://a.imageshack.us/img443/834/96339663.jpg)
після цього вага м'яса буде приблизно 250 гр.
(http://a.imageshack.us/img713/9268/57518007.jpg)
6. Перекрутити м'ясо на м'ясорубці
(http://a.imageshack.us/img706/9509/65189956.jpg)
сполоснути сковорідку, витерти її, насипати на неї перекручене м'ясо, посолити, поперчити.
(http://a.imageshack.us/img837/1608/54035836.jpg)
7. На маленькому вогні продовжити підсушувати м'ясо, помішуючи його раз в 5 хв. Час підсушки 30-40 хв. до темного коліру
(http://a.imageshack.us/img706/3521/39467970.jpg)
8. Коли м'ясо стане сухим і твердим, висипати його тонким шаром на чистий стіл і дати йому вистигнути. В мене вийшло 145 гр.
(http://a.imageshack.us/img227/1245/96327196.jpg)
9. Засипати в 500 гр. бутилку від Біоли - там широке горлишко, легко насипати.
(http://a.imageshack.us/img268/3211/84616782.jpg)
Вся процедура займає приблизно 1,5 години, на 1,3 кг пішло трохи більше 2 год. М'ясо приготоване таким способом влітку при жарі витримувало в нас до 10 днів, більше не пробували, а потім ще потихеньку розходувалось з холодильника на протязі 3 тижнів.
М'ясо кидаємо у всі супи, каші, крім вівсяної, і макарони з розрахунку
1 ст. л. = 12 г. сухого м'яса = 50 г. свіжого м'яса.
Тільки в каші його треба кидати коли там ще є трохи води, щоб воно трохи рохбухло.
   Ще є метод виварювати м'ясо в смальці 6 год., в нього смак буде кращий - більше схоже на тушонку, але я не пробував - дуже довго.
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Fm від 20.08.2010, 01:09:00
Я завжди роблю свинину в смальці, дуже смачно, витримало травневий крим 13 днів. 6 годин забагато, в мене получається до чистого жиру біля 4-5 год
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: GreenFox від 20.08.2010, 12:55:48
Ну так здай рецепт. я думаю багатьом би тут пригодилося...
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Fm від 20.08.2010, 13:01:32
Береш сало, нарізаєш його кубиками 1 см, кидаєш в алюмінєву кастрюльку, топиш жир. після того витягуєш шкварки або не витягуєш (шо кому подобається) і засипаєш нарізане такими ж кубиками мясо. На маленькому вогні зо 5 годин. Солиш, готово.
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Сім самураїв від 20.08.2010, 13:36:29
[пост про те, як з півкиля м"яса зробити сто грам і сильно з того тішитись:)]
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Erazel I-st від 20.08.2010, 13:53:14
[пост про те, як з півкиля м"яса зробити сто грам і сильно з того тішитись:)]
Поправка - пост про те, як з півкиля м"яса зробити сто грам не втративши при тому його енергетичну цінність. Ти ж його їси не для задоволення, а для поповнення запасів енергії.
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Avanar від 20.08.2010, 14:21:40
Erazel правий, основна мета - не стільки зменшення ваги, скільки збереження м'яса на строк більше як 3 дні. Якшо на 1-2 дні, то можна і ковбасою обійтись і не паритись.
[пост про те, як з півкиля м"яса зробити сто грам і сильно з того тішитись:)]
А від того що зекономиш 300-400 гр., ніби толку і мало, а тепер порахуй скільки вийде на 6 чоловік і на 5 днів? Яж не пропоную це на одноденки робити.
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Сім самураїв від 20.08.2010, 15:04:49
:) то я типу жартував. я знаю про пемікан і його застосування.
правда шоб з"їсти то сухе м2ясо без запивання водою - неймовірно) а везти ше літру води - то яка тут економія в вазі?
 сушене м"ясо виправдане в тривалих походах (більше 15 днів) по місцевості без магазинів)
індіанці сушили пеммікан в першу чергу не через вагу, а через те, що він довго зберігається і в них там м"ясо було основним пунктом в меню.
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Avanar від 20.08.2010, 15:29:57
правда шоб з"їсти то сухе м2ясо без запивання водою - неймовірно
З нами в Карпати один ходить, так він його сухим, як сємечки товче, як він його тільки не називає: таракани, чаппі, ...  :P
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: teodor4ik від 20.08.2010, 15:46:13
а я все мислю про те як би то зробити вакуумний насос... тоді воду можна закипятити при температурі в 45-50 і висушити його посуті моментально і без втрати обєму... тоді при варці воно швиденько вбере всю воду назад..

з лічного опиту - сушена при тиску 10^-12 атм таранька розсипається в порох, шо не є добре, а вот порох з грибів рулить як приправа.
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: bhagavan від 29.08.2010, 21:09:29
"10^-12 атм" - це шо за смішна цифра?
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Erazel I-st від 29.08.2010, 21:41:43
Ромка, не придурюйся, ти добре зрозумів що то 10 в -12 степені  :)
Назва: Re: Як я сушу м'ясо
Відправлено: Максим від 29.10.2010, 22:11:16
кльовий спосіб треба спробувати