суть у тому щоб навчитись, чи получити папірець?
Обов’язково одне і друге. Без знань ви тупо можете померти, без сертифіката OWD вас просто не візьмуть на дайвінг, де глибина більше 11-12 м.
недешево як для папірця...
Навпаки дешево, інакше б я не писав. Любий вид професійної діяльності тягне чималі гроші. Наприклад сертифікат категорії «Б» з парашутизму за програмою AFF потяне десь 2500 уо, по парапланеризму в рашоні 500 уо, Цей сертифікат на зразок водійських прав. Ви можете кататись на мопеді без прав, аналогічно і на морі коли вас за руку водять інструктора максимум до 12 м, а можете кататись на мотоциклі з більшою швидкістю, це вже сертифікат OWD, далі якщо захочете кататись ще швидше потрібно інший сертифікат — AOWD (Adventure Diver або Advanced) потім Rescue Diver і так далі, я вже не говорю про спецкурси на зразок глибоких занурень, нічних і т.д.
доречі хто може перевірити є вона в тебе чи ні?
та що там перевіряти, ось мій перший сертифікат ще 2009 року + пару фоток коли нас посвячували у дайвери. До речі, цікава така процедура. Одні сідають на ласти де їм зафіксовують руки ремінцями і заливають через трубку змішане спиртне, хтось п’є спиртне з маски, хтось із ласт, когось б’ють ластами по задниці... і т.д.
туркам наприклад плювати на папірці і всерівно тебе самого з прокатним стафом ніхто не пустить.
Вперше чую, що дайв-центру плбювати на сертифікатчиків. Ми наприкад будучи в Криму цього року, взяли собі у прокат снарягу і заодно дайв-гіда (не інструктора), для того щоб він просто показав цікаві місця які ми моглли прошляпити або довго шукати. По філософії і правилам, любому дайверу заборонено одному пірнати, тільки з напарником (думаю це зрозуміло чому...)