В мене на роботі в одного мужика вже більше року проблеми з варикозом вен на ногах. Цілу весну проходив в бінтах еластичних, на осінь готувався на операцію. Ну я йому в червні ровер і підсунув щоб він зранку на роботу не на розвозці їздив, а на своїх двух (прокидатись став на пів години пізніше), їхати йому 8 км в один кінець. Перший раз в нього получилося за 50 хв., тепер за 25 доїзжає. Бінти не надягає вже 2 місяця, ноги майже не болять. Правда я попав в чорний список його родичів, які його все одно на операцію ломають, але ви би бачили його щасливу рожу коли він зранку приїзджає на роботу.
Сьогодні зробив йому першу <дорослу> поїздку - об'їзна Тернополя. Їхали помалу, за 2 год. проповзли, в кінці з непривички він канєшно здав. Тепер питання до веломедиків: яке навантаження при варикозі можна давати і чи можна взагалі, щоб ноги не загробити?
Давати навантавення не просто можна, а необхідно. В нижніх кінцівках кров по венах тече проти сили тяжіння, тому у організмі є певні анатомічні пристосування: глибокі вени проходять міх м’язами і при м’язевому скороченні кров проштовхується вище. Тобто фактично працює так званий «м’язевий насос». Я гадаю, що всім відоме відчуття неприємної важкості в ногах при довгому стоянні. А досить хоч трохи походити, то відразу стає значно легше, бо зникає застій в венах ніг. Отже ЛФК(лікувальна фізкультура) має першочергове значення в профілактиці чи попередженні прогресування варикозного розширення вен. Тому помірна їзда на велосипеді не тільки не зашкодить, але й принесе таку користь, якої не зможуть дати ні ліки, ні тим більше операція, яка є доволі травматичною.
Я вважаю, що якщо не має прогресування хвороби і немає тромбозу і запалення вен, то операція при регулярній фізичній активності просто не потрібна. Правда тут є зворотня сторона медалі при надмірних фізичних навантаженнях, може бути протилежний ефект хвороба почне прогресувати, тобто необхідно вибрати ту «золоту середину» при якій, навантаження буде достатнім для профілактики і не буде викликати прогресування хвороби. На рахунок хірургів, то тут завжди буди приблизно так: я зробив операцію, виписав з лікарні, а далі мастіть собі голову самі. Рідко хто з них дає рекомендації з профілактики подальшого розвитку захворювання. Крім того операція абсолютно не вирішує проблеми, бо забираються вени які в даний час уражені, але на ті судини що залишилися припадає підвищене навантаження, і захворювання рано чи пізно знову з’явиться, якщо не займатися тою самою лікувальною фізкультурою.
Я як лікар скажу так, варіантів тут небагато:
1) оперуватися і потім всеодно прийдеться займатися ЛФК або ж повторні операції не минучі.
2) продовжувати займатися ЛФК(помірна їзда на велосипеді, плавання в басейні, легкі прогулянки щодня) і забезпечити профілактику застою крові в венах і відповідно зупинити прогресування захворювання, тобто в даному випадку операція може бути необхідна лише в крайніх випадках(тромбоз чи запалення вени чи вен, чи швидке прогресування).
Навіть якщо прогресування хвороби і буде, то відбуватиметься воно в рази повільніше, ніж без ЛФК. А родичам треба пояснити, що операція це лише тимчасовий вихід з ситуації, і вона не забирає причину захворювання, а лише поглиблює її, без подальших занять ЛФК.
Як я зрозумів той чоловік хворіє не довго і рівень його фізичної активності достатній раз ноги практично не болять. В даному випадку можна сподіватися не тільки на припинення прогресування хвороби, а навіть повне її зникнення при правильному фізичному навантаженні. Для початку думаю йому не варто їздити з середньою швидкістю більшою 20 км/год і не давати надмірних прискорень та не дуже рвати під підйоми. 15-20 км в день вважаю буде більш, ніж достатньо але не забороняється і епізодично поїздки поза 20 км, головне без фанатизму, їхатися має легко без надмірного навантаження, в надто тривалі поїздки теж не варто їздити.
Ось декілька лінків де згадується велосипед, як засіб профілактики варикозного розширення вен:
http://bibliotekar.ru/464/19.htmhttp://health.wild-mistress.ru/wm/health.nsf/publicall/8C6726FC7A5955CAC32573F90047F340Також не треба забувати вживати достатню кількість рідини 1,5- 2,0 л на добу та правильно харчуватися.
Ось цитата:
"Пусть это не удивляет, но правильное питание также является способом предотвращения венозных заболеваний, поскольку жирная или острая пища, злоупотребление алкоголем и прочие вредные привычки способны спровоцировать нарушение работы наших кровеносных сосудов. Не стоит забывать и о народных средствах. Зверобой, клюква, конский каштан, брусника, листья лопуха обладают давно проверенными лечебными свойствами."